TUOTANTO & TEKNIIKKA

Asennustapavertailu

Arborett-lattian asennus ei ole vaikeaa! Se onnistuu vaikka yksin ja perustyökalutkin riittävät. Kahden tekijän voimin työ helpottuu ja valmista syntyy nopeasti.

Arborett-lattiat toimitetaan suorilla liimattavilla ponteilla tai lukkoponteilla, joilla asennus on nopeaa ja helppoa. Molemmat pontit soveltuvat myös asennukseen alustaan liimaamalla. Liima-asennuksen edut ovat monin tavoin ylivoimaisia, minkä vuoksi suosittelemme sitä aina hienon lattiasi asennustavaksi *1. Eikä se ole edes paljon uivan lattian asentamista hitaampaa. Paksun itsekantavan lattian voi asentaa myös ruuvaamalla aluslattiaan tai lattiankannattajiin. Massiivipuinen lattia on aina suoraponttinen.

*1 Kiinteistön olosuhteet, säännöt tai rakennusmääräykset saattavat joissain tilanteissa estää lattian liimaamisen suoraan alustaan. Paras ratkaisu saavutetaan tällöin liimattavan eristekorkin tai kelluvan välilattian rakenteella, tai asentamalla parketti uivaksi rakenteeksi. Autamme mielellämme oikean ratkaisun löytämisessä.

Asennus alustaan liimaamalla

Asennus uivaksi

Lattian käyttöikä on ylivoimainen, helposti yli sata vuotta!
Tyypillisenä käyttöikänä pidetään noin 20-30 vuotta.
Suuret pinnat voidaan toteuttaa ilman rakoja ja saumoja.
Seinien reunoille ja suuremmissa huoneissa jopa keskelle lattiaa (n. 6-8 metrin välein) tarvitaan liikuntasauma, joka peitetään listalla.
Kiintokalusteet ja raskaat esineet voidaan huoletta sijoittaa puulattian päälle mihin tahansa.
Painavia kaappeja, keittiökalusteita tai vaikka pianoa varten uivaan lattiaan tulee leikata aukot jalkojen kohdalle ja jättää niiden ympärille liikuntasaumat. (Katso kuva, mitä voi muuten tapahtua..)
käpristynyt parketti
Lattia tuntuu kiinteältä ja sen akustiset ominaisuudet ovat erinomaiset. Lattia on hiljainen ja vaimentaa myös kantautuvia ääniä.
Lattia kuulostaa ontolta ja se kopisee jalkojen alla. Nykyään vaadittavasta askeläänieristematosta huolimatta kopina voi kantautua viereisiin asuntoihin jopa kiinteästi asennettua lattiaa voimakkaammin.
Asennuksessa sallitaan pienet epätasaisuudet aluslattiassa, eivätkä esim. betonialustan karheudet tai aikaisemman rakenteen purkamisen jäljiltä jääneet pienet harjanteet haittaa.
Lattia edellyttää hyvin tasaisen alustan. Saneerauskohteissa joudutaan usein suorittamaan lattian tasoitus massoilla tai hionnalla. Jo näin lukkopontillisen lattian näennäinen asennusnopeus häviää liima-asennukselle!
Lattia toimii erinomaisesti lattialämmityksen kanssa, koska rakenteeseen ei jää eristävää ilmakerrosta.
Voidaan myös asentaa lattialämmityskohteeseen, mutta hyötysuhde on heikompi kuin liimatulla lattialla.
Monimuotoiset parketit eri suuntiin kulkevine lankkuineen onnistuvat vain liimaamalla.
Vain yhdensuuntaisia lankkuladontoja voidaan asentaa uiviksi.
Lankkulattia on kauttaaltaan suora, se ei näytä aaltoiselta.
Parhaankin uivan lankkulattian saumat nousevat keskiosaa korkeammalle. Paitsi, että epäedullisessa valossa lattian aaltoisuus on näkyvää, sen hiontakerrat saattavat ilmiön vuoksi rajoittua pahimmillaan vain yhteen kertaan.
Lattia on pysyvä, eikä sen irrotus onnistu helposti. Muuttaessasi lupaamme kuitenkin tehdä uuteenkin kotiisi upean Arborett-lattian!
Voit ottaa uivan lattian mukaasi muuttaessasi! Näin monet valmistajat mainostavat, mutta tiedätkö kenenkään hyödyntäneen tätä kekseliästä ominaisuutta?