PARVEKKEET, TERASSIT & PATIOT

Patiot yleistyvät SuomessakinRakentaisitko viihtyisän, katetun lasiterassin?

Puu on mainio materiaali ulkotiloihin. Kun tuotteet valitaan ja asennetaan oikein, puuterassi on kaunis ja pitkäikäinen, vanhenee arvokkaasti ja sopii hyvin moniin eri tyyleihin. Käytämme mm. lehtikuusta, haapaa ja yhteistyökumppanimme Suomen Hämeessä lämpökäsittelemää saarnia laatuvalintoina säälle alttiisiin kohteisiin.

 
Tiesitkö tämän?
Puun syyt pyrkivät aina suoristumaan laudassa, jolloin lauta taipuu hieman kaarevaksi. Tätä liikettä ei massiivipuussa voida mitenkään kokonaan estää, joten seikka täytyy kääntää voitoksi! Kun laudat on oikein päin höylätty, sydänpuoli on aina ylöspäin, jolloin laudan luonnollinen liike tekee sen kuperaksi. Näin laudan reunat pysyvät alustassaan ja keskusta kohoaa hieman, vesi ei jää seisomaan laudan pinnalle ja lattia on tasaisen näköinen.

Suuren mittakaavan sahateollisuudessa lautojen asentoa ei voida tuotantonopeuden heikentymättä varmistaa. Koska laudan vääntymistä voidaan yrittää hillitä katkaisemalla pintapuolen solukkoa urilla, markkinoille on tuotu koristeellisilla urilla varustettuja kansilautoja. Oikein päin olevalle laudalle yläpuolen urista ei ole hyötyä. Väärinpäin höylätyssä laudassa urat hieman vähentävät kovertumista, mutta ongelmaa poistamatta. Urat kuitenkin keräävät vettä ja roskaa aiheuttaen puutavaran heikentymistä ja lisääntynyttä siivoustarvetta.
paatysyy2
Oikein höylätty ja asennettu lauta on aina sydänpuoli ylöspäin.
paatysyy4
Pintapuun uritus voi vähentää vääntymistä, muttei koskaan poista sitä kokonaan.
paatysyy3
Koristeelliset urat sydänpuussa eivät vaikuta vääntymiseen.
paatysyy5
Tällainen on lopputulos sekaisin höylätyllä puutavaralla - aaltoileva ja epäsiisti.
Monta syytä varmistaa, että puu on höylätty oikein päin:
1) Pinta kaartuu oikein päin kuperaksi
2) Halkeamat syntyvät pintapuuhun ja jäävät näin alas näkymättömiin
3) Sydänpuu on pintapuuta kovempaa ja kestävämpää
4) Hitaammin kasvanutta ja kestävämpää vuosirenkaan kevätpuuta on enemmän kulutuspinnassa
5) Sydänpuun puolelta ei irtoa niin helposti tikkuja
Arborett -laudat ovat aina oikein päin!

Tutustu ideagalleriaan

Nopealla vilkaisulla se on vain kansilaudoitus, lauta laudan vieressä. Muutama vuosi ulkona paljastaa tekijänsä ammattitaidon: Oikein rakennettu terassi on yhä suora, ruuvit ovat pysyneet näkymättömissä, tippanokat ovat pitäneet lautojen päät siisteinä, kokonaisuus on patinoitunut arvokkaasti. Ja huomasithan ajatuksella rakennetut siistit jiiriliitokset, muotoon leikatut kaaripalat, viimeistelevät kulmalaudat ja tarkan istuvuuden ympäristön muotoihin?

Löysitkö oheisesta ideagalleriasta kiinnostavan tuotteen tai kokonaisuuden? Valmistamme sen sinulle juuri toivomustesi mukaan!
Selaa lisää ideakuvia vierittämällä kuvaikkunaa.

Avaa tästä galleria Pinterestissä