Arborett® lattiat / ostajan opas 2018
My Image

Puulajit, ominaisuudet, pintakäsittelyt ja tehosteet

01 /esipuhe

Miksi Arborett®-lankkulattia on viisas valinta?

Massiivipuinen lankkulattia on pelkkää puuta. Parkettivalmistajiakin on maailmassa lukuisia, ovatko kaikki samanlaisia? Tarkemmin tutkittaessa eroja löytyy paljon, ja lopulta kysymys on tinkimättömästä suhtautumisesta valintoihin laadun ehdoilla:

  • Arborett-lattiat lähtevät tehtaalta aina huoliteltuina. Kolot ja uurteet paikataan, nousevat säleet liimataan. Jokainen lankku kulkee yksilönä kokeneen puusepän käsissä seuraavaan työvaiheeseen.

  • Suuri osa käyttämästämme havupuutavarasta on hankittu suoraan maanomistajien vanhoista metsistä. Syy on yksinkertainen: puuaines on tiheämpää ja lujempaa kuin lannoitetun tehometsän puissa. Usein sovimme käyttöömme kaadettavat yksilöt puu puulta. Vaihtoehtoisesti hankimme puut samoja arvoja vaalivilta yhteistyökumppaneiltamme.

  • Käytämme vain markkinoiden korkealaatuisimpia öljyjä ja pigmenttejä. Erinomainen laatu, vähäpäästöisyys ja valmistajan vastuullinen suhtautuminen ovat mielestämme kuitenkin hintansa arvoisia.

  • Arborett-lattioiden pinta voidaan toteuttaa monella tavalla: hiomalla, harjaamalla, kivihiertämällä tai veistämällä. Me emme koskaan luovuta lankkuja asiakkaalle vain höyläpintaisena. Tiedämme, että vain jatkokäsiteltyyn tuotteeseen pintakäsittelyaineet imeytyvät syvälle ja tasaisesti ja pinnan kiiltoon saadaan kaunis samettisuus.

Kun edellä mainitut ominaisuudet yhdistetään samaan tuotteeseen, syntyy vertaansa vailla oleva lattia, joka luultavasti säilyy käytössä vähintään useita vuosikymmeniä!

02 /suunnittele oma lattiasi

Tämä kirja tutustuttaa sinut puulajeihin, pintakäsittelyihin ja tehosteisiin. Haluatko lisätietoa tai hinnan ja toimitusajan valitsemallesi tuotteelle? Merkitse valintasi valintaruutuihin ja saat tiedot suunnittelemastasi lattiasta.

03 /puulajit

Stacks Image 1310
Stacks Image 1312
Stacks Image 1314
Stacks Image 1316
Stacks Image 1331
Stacks Image 1333
Stacks Image 1335
Stacks Image 1337
Stacks Image 1345
Stacks Image 1347
Stacks Image 1349
Stacks Image 1294
Stacks Image 1296
Stacks Image 1298
tammi
saarni
douglaskuusi
muut
vaahtera
bambu
päärynäpuu
pihlaja

04 /lajitelma

eläväinen
Eläväinen lattia on huoliteltu mutta mahdollisimman luonnollinen, puun aitoa luonnetta kunnioittava. Oksat ja juonteet tekevät jokaisesta lankusta yksilön, jota käsityönä tehdyt paikkaukset pyrkivät vaalimaan. Tällainen on tyypillisin ekologinen Arborett-lähipuulattia.
puhtoinen
Puhtoinen lajitelma syntyy valikoiduista kappaleista eleettömämpiä, harmonisempia lankkuja. Oksien määrä on vähäinen ja puupaikkoja tai sydänjuovia ei esiinny. Puhtoinen puulattia sopii hyvin mm. laattalattian viereen, jolloin kontrasti tilojen välillä pysyy hillittynä.
karski
Karski lajitelma toimii tehostelattiana monenlaisissa tiloissa. Pinnassa saattaa olla oksankoloja, pystysyyt ovat paikoin karheita ja pienet irtosäleet on poistettu pinnasta. Karskia vaikutelmaa voidaan yhä korostaa jättämällä pinta hiomatta, kuten esimerkkikuvassa.
Eläväinen lajitelma on saatavissa useimmilla puulajeilla. Lajitelmassa sallitaan oksat, puupaikatut pihka- ja oksakokolot, sydänjuovat ja yksittäiset hiushalkeamat, jotka on kuitenkin paikattu, sekä värivaihtelu ja muu puulajille ominainen luonnollisuus.
Lajitelmassa ei sallita lahoa, sinistymää, hyönteisvahinkoja tai kaarnaa / kuorta.
Eläväinen pinta on käsityönä kitattu ja paikattu oksa- tai lapepuupaikoin, sekä hiottu ja pintakäsitelty asiakkaan tilauksen mukaan. Paikkauksia ei voida toteuttaa vannesahapintaiseen tuotteeseen.

Lajiteltu eläväinen on luokka, jossa on käytetty Eläväisen lajitelman raaka-ainetta, mutta laudat on lajiteltu yksilöllisesti sopimaan mahdollisimman yhdenmukaiseksi kokonaisuudeksi. Lisäksi oksien määrä on vähäisempi, eikä lajitelmassa ole pihkakoloja tai sydänjuovia. Lajitelman saatavuus on rajoitettu.
Puhtoinen lajitelma on saatavissa mm. tammella, saarnella sekä rajatusti lehtikuusella ja douglaskuusella. Lajitelmassa oksien määrä on vähäinen ja syykuvio harmoninen. Tietyillä puulajeilla, kuten tammella ja saarnella, esiintyy niille ominaista ruskean ja vaalean puuaineksen vaihtelua. Lajitelmassa sallitaan pienet oksat kittauksineen (puulajista riippuen eri määriä), paikatut yksittäiset hiushalkeamat ja muu puulajille ominainen luonnollisuus.
Lajitelmassa ei sallita lahoa, sinistymää, oksapaikkoja tai kaarnaa / kuorta.
Puhtoinen pinta on käsityönä kitattu sekä hiottu ja pintakäsitelty asiakkaan tilauksen mukaan.

Eri puulajeilla on ominaiset piirteensä syykuvion, värivaihtelun, oksaisuuden, pinnan struktuurin ja elävyyden suhteen. Tilauksen yhteydessä määritellään yksilöllisesti kulloisenkin tilauksen mukaiset laatuehdot.

Silkkinen lajitelma on erikoisversio Puhtoisesta lajitelmasta. Lajitelmaan hyväksytään vain satunnaiset pienet helmioksat (halkaisija alle 8mm) ja laudat, joissa ei ole pinta- ja sydänpuun värivaihtelua.
Karski lajitelma on yltäkylläinen puupinta luonnon monimuotoisuutta korostaen. Se sopii hyvin myös voimakasta ilmettä tavoittelevaan tyyliin, eikä lattiaa tarvitse välttämättä pintakäsitellä lainkaan. Kun Karskilla lattialla kuljetaan, se vähitellen tasoittuu ja kiillottuu, sen solukko sulkeutuu ja se alkaa vastustaa lian tarttumista. Saatavana parketti- sekä massiivilattiana.

Lajitelmassa sallitaan oksat, pihka- ja oksakolot, sydänjuovat, värivaihtelu, pienet kaarnarosot ja yksittäiset hiushalkeamat ja muu puulajille ominainen luonnollisuus.
Lajitelmassa ei sallita lahoa, sinistymää, väri- eikä kaatovikoja.
Karski pinta on jätetty kittaamatta, ja se voidaan jättää sahapinnalle tai hioa eri karkeuksilla asiakkaan tilauksen mukaan.

05 /pinta

satiinihiottu
Sileä, siisti, helppohoitoinen. Lattian pinta hiotaan prosessin aikana kahdesti kuivana sekä kahdesti kostutettuna. Näin pienimmätkin nousevat kuidut saadaan poistettua ja lattia saa likaa hylkivän, satiinisen sileyden.
harjattu
Harjattu pinta on elävän tuntuinen, kun puun kovat juonteet ja oksat korostuvat. Lattiasta tulee kulutuskestävämpi ja etenkin vaaleat pintakäsittelyt saavat voimakkaamman sävyn. Harjaustehosteen voimakkuuteen on useita vaihtoehtoja miedosta radikaaliin.
kivihierretty
Hierretyn puun pinta on karkea. Tämä lattia suorastaan odottaa käyttöä ja kulumista! Alussa erottuva karkeus kuluu vaihtelevasti ja vähitellen lattiasta tulee ”ikiaikaisen” näköinen. Edes pintakäsittely ei ole välttämätön, sillä puu kyllästyy käytössä ja sen pintasolukko sulkeutuu likaa hylkiväksi. Tällaisia lattioita voit nähdä vaikka vanhoissa linnoissa.
sahattu
Uniikki, näyttävä, ajankohtainen. Vannesahan jälki näkyy lattiassa ja korostaa voimakkaasti puun aitoutta. Maailmalla sahapintaiset lattiat ja paneelit ovat nyt muodissa. Me teemme niitä kotimaisista puista käsityönä, lankku lankulta ja pintakäsittelemme ne sävyöljyllä. Tämä lattia on todellinen katseenvangitsija!

06 /käsittely

Väriöljy
Suosituin pintakäsittelymme on nykyään öljyäminen. Käyttämämme öljy perustuu mullistavaan nanoteknologiaan, se reagoi puun solukon kanssa värjäten puun sisältäpäin tehokkaammin kuin mikään muu öljytuote. Samalla sen haihtuvien orgaanisten päästöjen määrä, tutummin VOC-arvo, on tasan 0,0%, ainoana markkinoilla! Öljypohjuste syventää vaaleaa sävyä, ja yhdessä valkoisen pintaöljyn kanssa saavutetaan hieno valkoiseen taittuva, kuitenkin aidon puiselta näyttävä pinta.
kovavaha
Kun lattiaan halutaan luonnollinen ja terveellinen pintakäsittely, mutta mm. kotieläinten vuoksi pintaan halutaan öljyä enemmän kulutuskestävyyttä, öljyn päälle voidaan levittää kovavahaöljy. Mm. Kööpenhaminan lentoasemalla on tällä tavoin käsitelty puulattia.
natur mattalakka
Tämä käsittely on uusinta uutta lakkakäsittelyissä. Menetelmä säilyttää parhaiten puun luonnollisen, koskemattoman ulkonäön. Natur lakkaus antaa parhaan mahdollisen suojan puulle sen ja kestävyys on erinomainen. Poikkeuksellisena lakkana tätä on myös mahdollista paikkakorjata!
puuvalmis
Aina lattiaa ei tarvitse käsitellä millään kemikaalilla. Luonnollinen käyttö ja kuluminen tekevät lattian pinnasta kovan ja sileän, ja jokusen vuoden kärsivällisyys palkitaan huippuhienolla, ikiaikaisen oloisella lattialla. Puuvalmis lattia on paikallaan myös silloin, kun se halutaan lakata tai maalata paikan päällä, perinteisimmän lopputuloksen saavuttamiseksi.

07 /sävy

valkoinen
vaalea harmaa
tumma harmaa
vaalea ruskea
tumma ruskea
musta & muut

08 /rakenne

vakiopaksuusParketti 13-15 mm
ERIKOISOHUTParketti 8-11 mm
ITSEKANTAVAParketti 21-28 mm
MASSIIVIPUULankku 26-42 mm

VAIHTELEVA LEVEYSUpea lattia syntyy yhdistämällä kahta tai kolmea hieman poikkeavaa leveyttä. Myös erikoislajitelma tai poikkeuksellisen leveä tuote voidaan helpommin toteuttaa, jos raaka-aineesta hyödynnetään eri leveyksisiä kappaleita. Lisäksi luontoa säästyy, kun puu voidaan käyttää tarkemmin.
Ei vaihtelevaa leveyttä
Vaihteleva leveys on mahdollinen vaihtoehto

Lankun pituusParketit valmistetaan yleensä tasapituisina noin 2100 - 2400 mm. Mahdolliset muut pituudet 500 - 2450 mm. Massiivilankkulattioissa pituudet yleensä vaihtelevat 3000 - 4500 mm välillä. Voimme myös valmistaa tasapituiset lankut. Mahdolliset muut pituudet 500 - 6000 mm.
Mahdolliset lisätiedot ja toiveet lankkujen mitoista:
Puulaji vaikuttaa suuresti saatavilla oleviin mittoihin. Mm. tammi- ja saarnilankkuja saa leveinä, aina lähes 400mm asti, kuusi- ja mäntylankkuja taas löytyy jopa yli 6 metrin pituisina.

Leveyden kasvaessa myös lankun paksuutta on kasvatettava, jotta muotopysyvyys säilyisi asennetulla tuotteella.

Lajitelma vaikuttaa saatavilla oleviin mittoihin. Leveämpiä lankkuja löytyy lajitelmissa Karski ja Eläväinen, Puhtoinen lajitema on usein kapeampi.

Nimellismitoista sallitaan <3% poikkeama leveydessä eräkohtaisesti, pituudessa kappaleittain.

09 /tehosteet

Ruutuladonta
Ruudun koko 300-2400mm
Kehyslankut huoneen reunoille
kalanruoto & muu kuvioladonta
monisävyladonta & laivankansilattia

10 /omat tiedot

Lattia asennetaan itse
Pyydän tarjouksen asennuspalvelusta
Tarkistathan, että sähköpostiosoite on kirjoitettu oikein, kiitos.
Kiitos! Lomake on onnistuneesti lähetetty.×
Voi ei, jokin meni pieleen, lähetys ei vielä onnistunut...×