Lankkujen riittävä kuivuus ehkäisee rakoilua 

Puu on materiaali, joka elää luonnostaan ilmankosteuden ja lämpötilan mukaan, mikä vaikuttaa esimerkiksi lattialankkujen välisten rakojen syntymiseen. Tämän vuoksi on tärkeää huomioida lankkujen riittävä kuivuus asennushetkellä, sillä liian kosteina asennettujen lankkujen väliin voi syntyä suuriakin rakoja. Meiltä saat lattialankut erikoiskuivattuina noin 7–9 % kosteuteen, joten puulattian voi asentaa heti toimituksen jälkeen.  

Asennustarvikkeiden muistilista 

Ennen lankkulattian asennustyön aloittamista varmista, että saatavilla ovat tarvittavat työkalut ja tarvikkeet: 

  • Rakennuspaperia tai -pahvia 
  • Ruuvit: n. 5 mm x (2,5 x lankun paksuus), osakierre, senkkaava uppokanta 
  • Ruuvit: n. 4–5 mm x (1,5…2,5 x lankun paksuus), tiheä täyskierre, senkkaava uppokanta 
  • Pieniä korjauksia varten tavallista puuliimaa & puunsävyistä puukittiä 
  • Kaappasirkkeli laadukkaalla tiheähampaisella terällä 
  • Lattia-asennukseen tarkoitettuja kiristysliinoja ja vääntörauta 
  • Sorkkarauta 
  • Vasara 
  • Ruuvinväännin 
  • Akkuporakone 3 mm ja 4 mm senkkaavilla porilla 
  • Mittaus- ja merkintävälineet 

Lankkulattian asennuksen pääpiirteet 

Massiivipuiset lankkulattiamme asennetaan puukoolausten päälle tai puulevypohjaiselle aluslattialle. Aluslattialevy voi olla lastulevyä tai laadukasta koivuvaneria. Mikäli kohteessa on mahdollista käyttää koolauksia, se on huomattavasti edullisempi ratkaisu. Lattialankkumme ovat sivupontattuja, mutta päätypontteja ei ole, joten jatkokset tulee tehdä aina koolausten kohdalle. 

Asenna koko lattian alalle välittömästi lankkujen alapuolelle muoviton rakennuspaperi tai vastaava materiaali, joka hengittää ja päästää kosteuden lävitseen, mutta jota ilma ei läpäise. Tämä estää vedon huonetilassa. Materiaalin voi kiinnittää alustaan esimerkiksi nitomalla. 

Lattialankut kiinnitetään urospontista ruuvaamalla koolauksiin tai aluslevyyn. Ensimmäinen ja viimeinen rivi ruuvataan päältä, ja ruuvi peitetään jalkalistalla. Ensimmäinen lankku kiinnitetään naaraspontti seinään päin. Pontit kiristetään kiinni käyttäen apuna kiristysliinoja sekä vääntörautaa tai vasaraa ja lankusta sahattua lyöntikapulaa. Kun pontti on tiukasti kiiinni, lankku ruuvataan alustaan. Työstäminen saattaa vaatia toisinaan voimaa, sillä massiivilankut eivät ole aina täysin suoria. Asennustyössä on varottava vaurioittamasta lankun näkyviä osia ja kulmia. 

Tarkastele lankkuja kokonaisuuden näkökulmasta

Lankkujen ladonnassa kannattaa kiinnittää huomiota lankkuyksilöiden syykuvioihin ja oksaisuuteen, jotta kokonaisilmeestä tulee kaunis ja harmoninen. Mikäli lankut asennetaan jatkojen kanssa eikä määrämittaisina (huoneen pituisina), rivin aloituslankku tulee katkaista siten, ettei se ole saman pituinen kuin edellisen rivin aloituslankku, vaan jatkot sijoittuvat epäsäännöllisesti eri kohtiin riviä. 

Lattialla täytyy olla riittävästi tilat elämiselle seinien ja kiinteiden esteiden kohdalla. Sopiva liikuntasauman koko on noin 3 mm yhtenäisen huonetilan metriä kohti. Asennettaessa käytetään apuna puukiiloja. Liikuntasauma tulee jättää tyhjäksi ja se peitetään esim. sopivin listoin. Jalkalistat kiinnitetään seinään ja saumalistat vain toiseen puoleen, jotta ne eivät estä liikuntasauman toimintaa. 

Copyright © 2024 Arborett Oy