Tarkkaan suunnitellut pohjatyöt takaavat hyvän lopputuloksen
Ennen lattia-asennuksen aloittamista on huomioitava seuraavat asiat:
- Asennustilassa on tehty muut työvaiheet valmiiksi ja aluslattia on siivottu liasta ja irtoroskasta.
- Asennustila on rauhoitettu lattia-asennusta varten.
- Saneerauskohteissa on tehty tarvittavat haitta-ainekartoitukset (asbesti, kreosootti ym.).
- Uusista kiviainespohjaisista tai tarpeen mukaan muista aluslattioista on tehty asianmukainen lattian kosteusmittaus RT-ohjeen mukaisella menetelmällä.
- Asennuspaikassa tulee vallita puulle otolliset olosuhteet: lämpötila +18–5 °C, ilman suhteellinen kosteus 35–55 % RH. Samat olosuhteet tulee ylläpitää jatkuvasti myös lattian asennuksen jälkeen, jotta normaalia suuremmilta mitta- ja muodonmuutoksilta vältyttäisiin.
- Lankkuparketti kannattaa tuoda tilaan 1–2 päivää ennen asennuksen aloitusta. Asennuksen voi tehdä jopa kuormalavalta suoraan nostetulla parketilla, mutta asennustyö helpottuu, kun materiaali on saanut tasaantua tilan olosuhteisiin.
Hyvälaatuinen aluslattia on onnistuneen asennuksen perusedellytys
Kerrosrakenteisen lankkuparkettimme voi asentaa betonilattian päälle, eikä väliin tarvita erillistä levykerrosta. Massiivipuiset lankkulattiamme puolestaan on asennettava puukoolausten päälle tai puulevypohjaiselle aluslattialle. Aluslattialevy voi olla lastulevyä tai laadukasta koivuvaneria. Saneerauskohteissa suosittelemme aina vanhojen lattiakerrosten poistamista.
Aluslattian on oltava:
- Kuiva materiaalista riippumatta. Tämä on erityisen tärkeää alustaan liimatussa parketissa, koska liima korkkaa helposti irti ja puumateriaali vääntyy, mikäli ne altistuvat aluslattiasta nousevalle kosteudelle. Myös kelluvana asennetuissa lattioissa kosteus voi aiheuttaa materiaalin rakenteeseen pysyviä muutoksia.
- Tasainen ja suora. Kahden metrin matkalla suoruudessa saa olla enintään 2 mm poikkeama. Kannattaa muistaa, että tasainen ja suorassa oleva lattia ovat kaksi eri asiaa. Mitä tasaisempi aluslattia, sen parempi lopputulos.
- Vakaa ja luja. Aluslattia ei saa notkua tai liikkua. Siksi puu- ja kipsilevyrunkoisten alustojen lujuus on varmistettava ennen asennusta. Valettu lattia ei notku, mutta parkettiasennukseen valmistauduttaessa aluslattian lujuus on arvioitava ja tarvittaessa testattava.
Tyypilliset asennuksen sudenkuopat
- Väärä asennusajankohta: Lattian asennus tulisi aina ajoittaa työmaan viimeisimpiin vaiheisiin. Kosteus ja pöly ovat puulattialle myrkkyä, ja monet rakennusvaiheet kuten tasoitus, hionta, maalaus, laatoitus jne. ovat riskejä puulattialle.
- Heikkolaatuinen aluslattia: Aluslattian kuivuuden varmistaminen asianmukaisella menetelmällä, suoruus ja vakaus ovat olennaisia onnistuneelle lattia-asennukselle. Betonin kuivumista arvioitaessa kannattaa kiinnittää huomiota lämmityksen lisäksi myös ilmanvaihtoon. Kostean ilman poisto nopeuttaa betonin kuivumista.
- Monta työvaihetta samaan aikaan: Asennustila tulisi myös rauhoittaa lattia-asennukselle. Varsinkin asennettaessa liimaamalla tulisi tilaan saada täysi työrauha kestävän lopputuloksen saavuttamiseksi.
- Lattialämmityksen väärä käyttötapa: Lattialämmitystä tulee käyttää oikeaoppisesti. Järjestelmän voi laittaa maksimiteholle (tilanne huomioiden) pari päivää ennen parkettiasennuksen aloitusta ja laskea lämpö ennen aloitusta alle + 20 °C. Mikäli asennettu parketti suojataan kauttaaltaan, tulee varmistaa, että lattialämmitys ei pääse nostamaan lämpötilaa suojan (eli eristeen) alla yli +27 °C.
- Pistekuormat parketin päällä: Parkettia ei asenneta kiintokalusteen alle. Myöskään muun raskaan kalusteen alle ei kannata laittaa parkettia, erityisesti silloin kuin parketti asennetaan uivana. Uivan parketin on voitava liikkua ja elää olosuhteiden mukaan. Suuri pistekuorma (n. 200–250 kg tai enemmän) estää tätä liikettä. Tämä voi aiheuttaa ongelmia jossakin muussa kohdassa parkettia. Pienissä huoneissa lattian voi asentaa vaatekaapin alle. Keittiössä lattia asennetaan ulosvedettävien kodinkoneiden alle.
Hienoa, nyt tiedät tärkeitä perusasioita puulattioiden asentamisesta!
Suosittelemme tutustumaan myös puulattioiden oikeaoppiseen ylläpitoon, hoitoon ja huoltoon.