Tuotanto & tekniikka

  Tuotannon vaiheet

  My Image

  Tästä kaikki alkaa: talvisessa metsässä valitaan tuotantoon soveltuvat puut. Talvi on parasta aikaa kaadolle, koska silloin puu on jäätyneenä lepotilassa, ja jännitykset sekä värinmuutokset ovat vähäisempiä. Talvikorjuussa myös luonnon muu kasvillisuus säilyy vähäisemmin vaurioin.

  My Image

  Tässä myrskytuuli oli jo hoitanut kaadon. Apteeraus eli puun katkonta sopiviin pituuksiin tehdään tulevaan tuotantoon perustuvan suunnitelman mukaan.

  My Image

  Tukit kuljetetaan maastosta traktorilla tai tarvittaessa suuremmilla metsäkoneilla.

  My Image

  Päivän saalis: koivua ja muutama hopeakuusi Itä-Uudenmaan rannikolta.

  My Image

  Lehmus- ja tammikuormaa noudettiin Pirkanmaalta kauniissa pakkassäässä.

  My Image

  Kenttäsirkkeli paljastaa puun luonteen ja käyttökelpoisuuden. Ainutlaatuiset kuviot kuvataan suunnittelua varten, sitten lankut pinotaan tapuleiksi kuivattamista varten. Nämä puut pääsevät tuotantoon seuraavana syksynä.

  My Image

  Huolellisen keinokuivauksen jälkeen puuaines halkaistaan edelleen, liimataan parkettirakenteeksi, höylätään, hiotaan, harjataan ja pontataan sekä lopuksi pintakäsitellään ja pakataan.

  My Image

  Ylempänä kuvatut kuuset ovat käyneet koko prosessin läpi ja saaneet nyt uuden elämän arvoisessaan ympäristössä.

  Suomalaista lähipuuta

  Puumateriaalimme tulee läheltä - käytämme kotimaista puuta aina tuotteen ulkomuodon salliessa, niin pinnassa kuin rungossakin. Valmistamme tuotteemme itse uusmaalaisella sitkeydellä ja käsityötaidolla.

  Stacks Image 173343

  Energiansäästö syntyy lähellä

  Käyttämämme liimat ja pintakäsittelyaineet ovat suomalaisia tai ruotsalaisia - tuotantomme säästää huomattavan monta merimailia ja maantiekilometriä! Myös tuotannon energiatehokkuus on otettu huomioon prosessin kaikissa vaiheissa.

  Stacks Image 173349

  Terveelliset ja turvalliset kemikaalit

  Kemikaalimme ovat vähäpäästöisiä, mm. useista muista parkettiliimoista poiketen käyttämissämme liimoissa ei ole sisäilman laatua heikentävää formaldehydiä edes tuoreena. Kaato- ja korjuutyössä käytetyt öljyt ovat kasviöljypohjaisia bioöljyjä, jotka eivät luontoon päästessään aiheuta vahinkoa.

  Stacks Image 173355

  Tuotannon vakioidut olosuhteet

  Vaalimme huolella puutavaran tasaista ja riittävän matalaa kosteutta, ja siksi tuotantotiloissamme on käytössä tehokas ilmankuivausjärjestelmä. Näin puuaineksen laatua heikentävät muodonmuutokset vähenevät oleellisesti.

  Stacks Image 173361

  Uusiokäyttöä luonnon ja tyylin vuoksi

  Valikoimassamme on myös kierrätettyä puumateriaalia, joka tarjoaa monipuolisia vaihtoehtoja tuotteiden ulkonäköön. Kierrätys myös vähentää luonnon kuormitusta ja tuottaa stabiilimpia lopputuotteita.

  Stacks Image 173367

  Monta tapaa asennukselle

  Kuten kaikkia monikerrosrakenteisia parketteja, Arborett©-lattioitakin voidaan käyttää lattialämmityksen kanssa. Asennustapana suosittelemme alustaan liimausta sen laadullisen ylivoimaisuuden vuoksi, mutta asennus voidaan tehdä myös uivana. Lue lisää asennusohjeista.

  Asennustapavertailu

  Arborett-lattian asennus ei ole vaikeaa! Se onnistuu vaikka yksin ja perustyökalutkin riittävät. Kahden tekijän voimin työ helpottuu ja valmista syntyy nopeasti.

  Arborett-lattiat toimitetaan suorilla liimattavilla ponteilla tai lukkoponteilla, joilla asennus on nopeaa ja helppoa. Molemmat pontit soveltuvat myös asennukseen alustaan liimaamalla. Liima-asennuksen edut ovat monin tavoin ylivoimaisia, minkä vuoksi suosittelemme sitä aina hienon lattiasi asennustavaksi *1. Eikä se ole edes paljon uivan lattian asentamista hitaampaa. Paksun itsekantavan lattian voi asentaa myös ruuvaamalla aluslattiaan tai lattiankannattajiin. Massiivipuinen lattia on aina suoraponttinen.

  *1 Kiinteistön olosuhteet, säännöt tai rakennusmääräykset saattavat joissain tilanteissa estää lattian liimaamisen suoraan alustaan. Paras ratkaisu saavutetaan tällöin liimattavan eristekorkin tai kelluvan välilattian rakenteella, tai asentamalla parketti uivaksi rakenteeksi. Autamme mielellämme oikean ratkaisun löytämisessä.

  Asennus alustaan liimaamalla
  Asennus uivaksi
  Lattian käyttöikä on ylivoimainen, helposti yli sata vuotta!
  Tyypillisenä käyttöikänä pidetään enintään 20-30 vuotta.
  Suuret pinnat voidaan toteuttaa ilman rakoja ja saumoja.
  Seinien reunoille ja suuremmissa huoneissa jopa keskelle lattiaa (n. 6-8 metrin välein) tarvitaan liikuntasauma, joka peitetään listalla.
  Kiintokalusteet ja raskaat esineet voidaan huoletta sijoittaa puulattian päälle mihin tahansa.
  Painavia kaappeja, keittiökalusteita tai vaikka pianoa varten uivaan lattiaan tulee leikata aukot jalkojen kohdalle ja jättää niiden ympärille liikuntasaumat. (Katso kuva, mitä voi muuten tapahtua..)
  Lattia tuntuu kiinteältä ja sen akustiset ominaisuudet ovat erinomaiset. Lattia on hiljainen ja vaimentaa myös kantautuvia ääniä.
  Lattia kuulostaa ontolta ja se kopisee jalkojen alla. Nykyään vaadittavasta askeläänieristematosta huolimatta kopina kantautuu viereisiin asuntoihin selvästi kiinteästi asennettua lattiaa voimakkaammin.
  Asennuksessa sallitaan pienet epätasaisuudet aluslattiassa, eivätkä esim. betonialustan karheudet tai aikaisemman rakenteen purkamisen jäljiltä jääneet pienet harjanteet haittaa.
  Lattia edellyttää hyvin tasaisen alustan. Saneerauskohteissa joudutaan usein suorittamaan lattian tasoitus massoilla tai hionnalla. Jo näin lukkopontillisen lattian näennäinen asennusnopeus häviää liima-asennukselle!
  Lattia toimii erinomaisesti lattialämmityksen kanssa, koska rakenteeseen ei jää eristävää ilmakerrosta.
  Voidaan myös asentaa lattialämmityskohteeseen, mutta hyötysuhde on heikompi kuin liimatulla lattialla.
  Monimuotoiset parketit eri suuntiin kulkevine lankkuineen onnistuvat vain liimaamalla.
  Vain yhdensuuntaisia lankkuladontoja voidaan asentaa uiviksi.
  Lankkulattia on kauttaaltaan suora, se ei näytä aaltoiselta.
  Parhaankin uivan lankkulattian saumat nousevat keskiosaa korkeammalle. Paitsi, että epäedullisessa valossa lattian aaltoisuus on näkyvää, sen hiontakerrat saattavat ilmiön vuoksi rajoittua pahimmillaan vain yhteen kertaan.
  Lattia on pysyvä, eikä sen irrotus onnistu helposti. Muuttaessasi lupaamme kuitenkin tehdä uuteenkin kotiisi upean Arborett-lattian!
  Voit ottaa uivan lattian mukaasi muuttaessasi! Näin monet valmistajat mainostavat, mutta tiedätkö kenenkään hyödyntäneen tätä kekseliästä ominaisuutta?

  Pintakäsittelyjen ominaisuuksista

  Lattiamateriaalia valittaessa aitoon puuhun voidaan päätyä monesta syystä, vaikkapa luonnollisuuden, perinteisyyden, miellyttävän tunnun, ekologisuuden, elävyyden tai kauniin patinoitumisen vuoksi. Pintakäsittelyn tuiisi tukea puun hyviä ominaisuuksia, kuitenkin sallien helpon ylläpidon ja lattian pysymisen kauniina mahdollisimman kauan. Puun pintakäsittelyyn on lukuisia vaihtoehtoja, joiden vertailussa tulee painottaa omia edellytyksiä eri ominaisuuksien välillä.

  My Image
  Lattiaöljy

  Lattiaöljylle on ominaista puun solukon kyllästäminen niin, että pintaan ei jää kalvoa, vaan puu tuntuu käsittelyn jälkeen puulta. Kun pintaa ei suojata kalvolla, puu joutuu itse ottamaan vastaan kulutuksen. Mutta onko se huono asia? Mikään puu millään pintakäsittelyllä ei pärjää kestävyydessä kaakelille tai luonnonkivelle. Puun luonne on ikääntyä ajan ja käytön myötä, kertoa ikänsä ja olla siitä ylpeä. Öljyjen tehtävä on pitää puun pintahuokoset kyllästettyinä, jotta ne ottaisivat vastaan kuormituksen tehokkaammin sekä vaikeuttaisivat lian ja roiskeiden imeytymistä puuhun. Öljyllä käsitelty lattia patinoituu käytössä ja sen huoltovälin voi kukin itse valita. Jos värikäsittely halutaan pitää mahdollisimman yhtenäisenä, huolto parin vuoden jälkeen voi olla paikallaan alueilta, joilla on eniten kuljettu. Toinen valitsee lattialleen vapaan ikääntymisen ajattomaksi, mahdollisimman luonnolliseksi puupinnaksi. Tällöin riittää normaali lattianpesu silloin tällöin öljyn kanssa yhteen sovitetuilla pesuaineilla. Mahdollisesti öljyttyä lattiaa ei kuitenkaan tarvitse enää koskaan hioa, jos sen ilmettä ei haluta radikaalisti muuttaa.

  Öljyistä valtaosa toimii imeytymällä puuhun niin syvälle kuin ylettyvät. Tällainen on ollut vallitseva ja Euroopassa kauan suuressa suosiossa ollut puulattioiden käsittelymenetelmä. Uusinta alalla on nanotekniikkaan perustuva öljy, joka vaikuttaa puun pintakerroksessa reagoiden sen molekyylien kanssa. Tuotteella on muutama etu: Se antaa hyvän suojan kulutusta ja lian imeytymistä vastaan, siksi sitä suositellaan mm. keittiöihin. Se antaa hieman syvemmän värjäävän tuloksen kuin muut öljyt, joiden ongelmana etenkin vaaleissa sävyissä on kyetä muuttamaan puu kyllin vaaleaksi. Parasta on lisäksi vielä sen päästöttömyys: VOC-arvo eli haihtuvat orgaaniset päästöt huoneilmaan tuotteella on tasan 0%!

  Puuhun imeytyvien pintakäsittelyjen ominaisuus on myös sävyn voimakkuusvaihtelu puun syysuunnan ja tiheyden mukaan. Tämä esiintyy värjäävillä öljyillä, kun pigmenttiä imeytyy voimakkaammin mm. oksien ympärille ja muihin kohtiin, joissa puun luonnollisen vaihtelevuuden vuoksi pinta ottaa öljyä vastaan enemmän. Tietyillä puulajeilla, kuten männyllä ja koivulla, ilmiö näkyy selvemmin kuin esim. tammella tai vaahteralla. Näin syntyneet sävylaikut ovat osa puun ja pintakäsittelyn luonnollisuutta, ja ne tasoittuvat kulutuksen ja ajan myötä. Myös myöhemmin suoritettavat huoltokäsittelyt tasoittavat värisävyjä.

  My Image
  Öljyvaha

  Öljyvaha voi olla luonnollinen tuote kuten monet lattiaöljytkin, mutta teollisuus käyttää myös paljon valokovetteisia öljyvahoja. Tällaiset öljyvahat kestävät paremmin kuin luonnolliset öljyvahat, mutta ne ovat muovisideaineisia kemikaaleja, pohjimmiltaan siis eräänlaisia lakkoja.

  Luonnollinen öljyvaha jättää pintaan vahakalvon, jonka tarkoituksena on mekaanisesti suojata puun pintaa, kuten lakankin. Vahalla on lakkaan verrattuna muutamia etuja: kolhut ja naarmut eivät näy sen pinnasta yhtä selvästi kuin kolhiintuneesta lakkapinnasta, koska vahapintaan ei tule lakalle tyypillistä kalvon repeämistä kolhun kohdalla. Ja jos tulee tarve paikalliselle korjaukselle, useimpia vahoja voidaan korjata uusimatta koko huoneen pintakäsittelyä. Vaha tekee kuitenkin puun pintaan kalvon, jonka myötä menetetään puun luonnollinen, välitön tuntuma. Vahapintaa voidaan ylläpitää lisäämällä vahaa, ja tarpeen tullen vahakerros voidaan poistaa ja tehdä tilalle kokonaan uusi.

  My Image
  Lakka

  Lakkakäsittely antaa puulle parhaan suojan. Se muodostaa puun pintaan muovikalvon, joka ottaa vastaan naarmut ja estää likaa imeytymästä puuhun. Paksut, myrkylliset ja kellastuvat lakkapinnat ovat nykyään historiaa. Uuden sukupolven lakat ovat vesiohenteisia ja verrattain vähäpäästöisiä, ne eivät kellastu ja estävät myös allaan olevaa puuta kellastumasta. Ne pyrkivät säilyttämään puun mahdollisimman käsittelemättömän näköisenä, antaen silti hyvän suojan kulutusta vastaan. Lakka on kuitenkin aina kalvo puun pinnassa, ja se vähentää puun luonnollista tuntumaa.

  Lakka suojaa puuta ja ottaa itse vastaan kulumisesta aiheutuvat vauriot, kuten naarmut. Kolhuilta mikään lakkakaan ei voi suojata, päinvastoin lakkapinta murtuu kolhusta, muuttuen paikka paikalta yleisesti epäsiistimmän näköiseksi. Lakkapinta kestää tyypillisesti kymmenisen vuotta, jonka jälkeen se hiotaan ja tehdään koko huoneen tai asunnon pintakäsittely uudelleen.

  Lakkaus peittää puuaineksesta johtuvat sävyvaihtelut parhaiten, koska se ei juurikaan imeydy puuhun, vaan tarttuu sen pintaan. Tämän vuoksi lakkakäsitelty lattia on yleensä harmonisimman näköinen.